• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lapszemle 2024.04.13 Forrás: OKFŐ
Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A  2,146 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósult létesítményben egy éve kezdődtek a beavatkozások.

2023. május elején adták át hivatalosan a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén az új, kétszintes, egynapos sebészeti ellátást biztosító egységet. A nettó 2,146 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósult, 2890 négyzetméter alapterületű létesítményben már április 3-án megkezdődtek a beavatkozások. Az elmúlt egy évben már több mint 3000 műtétet végeztek itt el, és a tervek szerint ez a szám akár évi 4000 beavatkozásra is nőhet, írja az OKFŐ oldala

A kezdeti időszakról és a jövőbeni elképzelésekről  dr. Horváth Zsolt orvosigazgató, az Egynapos Sebészeti egység vezető főorvosa beszélt. 

Az egynapos sebészet speciális, a több napos kórházi kezelést kiváltó beavatkozást jelent, amit olyan esetekben alkalmaznak, melyek 24 óránál rövidebb ellátási időt igényelnek. Milyen múltra tekint vissza Kecskeméten ez az ellátási forma?

– Az egynapos beavatkozásokat mind a fekvőbeteg ellátás, mind a Balaton utcai telephelyen működő, szervezett önálló egység keretén belül végeztük. Az „Aktív fekvőbeteg ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” című EFOP pályázatnak köszönhetően azonban Kecskeméten megvalósulhatott az ország egyetlen olyan egynapos pályázati modellje, mely önálló zöldmezős beruházásként jött létre, nem pedig egy osztály elkülönített részlegeként működik.

Milyen előnyöket jelent ennek működése az egynapos ellátások terén?

– Nagy előrelépés volt, mert centralizálni tudtuk a kecskeméti központi műtőben és egyéb műtőinkben működő egynapos sebészeti beavatkozásokat. Ennek két előnye volt, egyrészt, hogy ugyanazon ellátási formában lévő betegek egy helyre kerültek, mely lehetővé teszi a gazdaságosabb üzemeltetést, másrészt pedig a felszabaduló kapacitások felhasználhatóvá válnak egyéb sürgősségi beavatkozások és műtétek előtt, így nagyobb lehetőségek szabadulnak fel a komolyabb, kiterjesztetettebb műtétek elvégzésére is.

Jóval több műtét zajlik itt, mint a Balaton utcai telephelyen, és azáltal, hogy az ilyen típusú beavatkozást igénylő betegeket egy centralizált helyen tudjuk ellátni, plusz kapacitások nyíltak meg az akut és tervezett ellátások számára.

További nagy előny, hogy tervezett műtétek vannak, és szervezett formában zajlik a betegút menedzsment, vagyis a betegeket célzottan az egynapos sebészetre irányítják. Itt zajlik az aneszteziológiai kivizsgálás, előkészítés, a koordinátor felhívja a betegeket és időpontot egyeztet velük, megtudhatják mit kell hozniuk, hová kell menniük. Összességében egy sokkal személyesebb, emberközpontúbb ellátást kapnak. Fontos még kiemelni, hogy ezek a betegek előzetes beválasztás során kerülnek ide, és stabil, jó állapotú, kivizsgált betegek, ezért minimalizálni lehet a műtéti kockázatot és szövődményeket.

A teljes interjú az OKFŐ oldalán olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink