• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szűrőprogram indul júliusban a nyugat-nógrádi településeken

Lapszemle 2024.04.29 Forrás: nool.hu.
Szűrőprogram indul júliusban a nyugat-nógrádi településeken

A kihívásokra terápiás szinten meg vannak a válaszok, viszont nagyon fontos, hogy ezt a lehetőséget mindenki megkaphassa.

Július 1-től elindul a „Nógrád Egészségéért!" című vármegyei szűrőprogram első üteme a Balassagyarmati és a Rétsági járásban – jelentette be dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója a balassagyarmati városházán tartott sajtótájékoztatón - tudósított a nool.hu.

A két járásában elinduló szűrőprogramhoz a kórházak, a szakrendelők és a háziorvosok adják majd a szakmai hátteret. A részleteket dr. Laczkó Tamás, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház megbízott főigazgatója ismertette. 

– A "Nógrád Egészségéért!" vármegyei szűrőprogram első fázisa a nyugat-nógrádi pilot projekt, amely a Balassagyarmati és a Rétsági járásban fog elindulni – mondta dr. Laczkó Tamás. Hozzátette: – Nógrád vármegyében mind a halálozási, mind a megbetegedési mutatóink az országos átlagnál magasabbak. Igaz ez a két legfontosabb betegségcsoportra, a daganatos megbetegedésekre és a keringési rendszer betegségeire. Évek óta ennek a kihívásnak megfelelően fejlesztjük a közös vármegyei ellátórendszert. Ennek a legutóbbi két pontja, hogy a vármegyében sikerült elérni a komplex onkológiai ellátást, illetve a közeljövőben a vármegyében szintén elindulnak a különböző érsebészeti beavatkozások, amelynek a csúcsa a szívkatéteres labor és az érsebészeti hibrid műtőegység. Azt gondoljuk, hogy a kihívásokra terápiás szinten meg vannak a válaszok, viszont nagyon fontos, hogy ezt a lehetőséget mindenki megkaphassa. Ennek pedig a legfontosabb része a vármegyei szűrőprogram rendszer.

Emellett szeretnék a már meglévő és jól működő szűrőprogramokat egy egységes keretrendszerbe szervezni. Hangsúlyozta továbbá, hogy a szűrőbusz program segítségével a településeken helyben elvégezhetőek lesznek a belgyógyászati-, a bőrgyógyászati, és az ideggyógyászati vizsgálatok, a szájüregi- és a nőgyógyászati szűrések, valamint az általános állapot felmérés. Ezenkívül a rétsági szakrendelőben és a balassagyarmati kórházban elvégezhető minden a szűrőbusz program keretében nyújtott vizsgálat kiegészítve azokat vastagbél-, illetve urológiai szűréssel és mellkas Rtg vizsgálattal. A salgótarjáni kórházban pedig emlőszűréseket végeznek. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink