• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az időszakos böjt előnyei és kockázatai a dietetikusok szemével

Lapszemle 2024.04.16 Forrás: qubit.hu
Az időszakos böjt  előnyei és kockázatai a dietetikusok szemével

A magyar dietetikusok kiállnak amellett, hogy az időszakos böjtölés előnyei egyelőre nem bizonyítottak, a kockázatai viszont valósak.

Világszerte diétázók ezrei döntenek az időszakos böjtölés mellett, de sokan nemcsak az álomalak elérése érdekében választják, hanem hormonális egyensúlyt, a mikrobiom helyreállítását vagy a betegségek kezelését és megelőzését remélik tőle. Még orvosok is csodaszerként tekintenek az időszakos böjtölésre, pedig egyelőre igen kevés tudományos eredmény támasztja alá az IF-nek tulajdonított előnyöket. A hátrányai viszont eléggé nyilvánvalók, ezért március végén a Magyar Dietetikusok Országos szövetsége (MDOSZ) is kiadta hivatalos állásfoglalását az időszakos böjtölésről - írta a qubit.hu.

Ebben nem meglepő módon a magyar dietetikusok kiállnak amellett, hogy az időszakos böjtölés előnyei egyelőre nem bizonyítottak, a kockázatai viszont valósak. Ezért nem ajánlják sem daganatos betegeknek, sem krónikus betegséggel élőknek, de még kimondottan fogyókúrázóknak sem. Leginkább azért, mert a legtöbb esetben az egyszerű kalóriacsökkentés ugyanannyira hatékony – ha nem hatékonyabb – eszköz, mint a böjtölés.

Az időszakos böjtölés számos előnyét az MDOSZ szerint eddig vagy kis mintás és igen rövid követési idejű kísérletekkel igyekeztek igazolni, vagy olyan kutatásokkal, amelyekben rágcsálókat vizsgáltak. Márpedig a laborállatok és az ember emésztőrendszere és agyműködése között komoly eltérések vannak, amit a dietetikusok is kiemelnek az állásfoglalásban.

A kardiovaszkuláris egészséget tekintve az IF valódi előnye, hogy csökkentheti a vérnyomást és jó hatással lehet a már kialakult inzulinrezisztenciára – ezekre a fogyáson keresztül is pozitívan hat. Hosszú távú következtetést viszont az eddig rendelkezésre álló kutatási eredményekből nem érdemes levonni a magyar dietetikusok szerint. Egy 2019-es kutatás alapján azonban az öregedés lassításában és a stressz-szint csökkentésében is hatékonynak bizonyul a napi 6:18-as időszakos böjt. Ezzel az étrenddel a böjt alatt a metabolizmus a glükóz feldolgozásáról a ketonok fogyasztására áll át, vagyis a ketogén diétához hasonló eredményeket ígér a megközelítés. Ez ugyan egyes szakemberek szerint hozzájárul a stressz mérsékléséhez, azonban a böjt alatt szédülés, koncentrációzavarok, akár migrénes fejfájás és fáradtság is jelentkezhet.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink