• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több a kockázata, mint az előnye a gyógyszer-automatáknak

Lapszemle 2024.05.03 Forrás: Index
Több a kockázata, mint az előnye a gyógyszer-automatáknak

Hankó Zoltán: "Személyes meggyőződésem, hogy a gyógyszereket nem lehet egyszerű fogyasztási cikknek tartani."

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) áprilisban tartott vándorgyűlésén Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a gyógyszer-automaták szolgálatba állításával javítanák a hozzáférést, leginkább a gyermekellátás területén. Hankó Zoltán kamaraelnököt kérdezte az Index arról, hogy az egyelőre még ötletként felmerült javaslat, ha megvalósul, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a lakosság és a patikusok szempontjából.

Személyes meggyőződésem, hogy a gyógyszereket nem lehet egyszerű fogyasztási cikknek tartani, amit leemelek egy bolt polcáról, vagy kiveszek egy automatából, mint egy sört vagy egy üdítőt. A gyógyszer – még a vény nélküli gyógyszer is – funkcionális igényt elégít ki és nem szerencsés, ha élményvásárlásként kezeljük a beszerzését. Azt szokták mondani, hogy minden gyógyszernek van mellékhatása. Hadd menjek tovább. Különböző statisztikai adatok szerint az Európai Unióban évente mintegy 80 milliárd euró többletköltséggel jár a gyógyszerek helytelen használata, a kórházi esetek 5-10 százaléka szintén erre vezethető vissza és állítólag 220 ezer ember halálában játszik szerepet a hibás gyógyszerhasználat" - mondja Hankó Zoltán. 

"Nem lehet szabadpolcról értékesíteni, mert például a 14 év alattiaknak a személyes gyógyszervásárlást jogszabály nem teszi lehetővé. Zárt szekrényben kell tartani ezeket a gyógyszereket, ahol az eltartás körülményeit is, többek között a hő-, nedvesség- és fényérzékeny gyógyszerek kapcsán biztosítani kell. Minden ilyen helyen kell legyen egy kijelölt munkatárs, aki személyesen felel a feltételek teljesítéséért. Mégis, jó néhány olyan esetről tudok, ahol nem figyelték a lejárati időt, vagy szabálytalan helyről szerezték be a gyógyszereket. És az is tény, hogy a kijelölt személy semmilyen szakmai tanácsot nem tud adni, mert hiányzik hozzá a kompetenciája. Ezen körülmények miatt álltak el sokan a forgalmazástól. Tavaly tavasszal a kormány részéről is felmerült a patikán kívüli gyógyszerek forgalmazásának korlátozása, de azóta nincs hírem arról, hogy ez a kérdés napirenden van-e még. Szakmai és etikai szempontból is azt az álláspontot képviselem, hogy a gyógyszereknek gyógyszertárban a helyük, ahol a termékbiztonságot és a használathoz szükséges tájékoztatást is szakember garantálja" - fogalmaz az MGYK elnöke.

A teljes cikk az Indexen olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink