• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ígéretek és kihívások: mesterséges intelligencia a kardiológiában

Hírek 2024.05.06 Forrás: (X)
Ígéretek és kihívások: mesterséges intelligencia a kardiológiában

A csábító ígéretekkel hódító új AI-technológia alkalmazása azonban nem mentes a kihívásoktól sem - a témáról a MKT balatonfüredi kongresszusán.

Az egészségügyi technológiák világában a mesterséges intelligencia (angol rövidítéssel AI) egyre rohamosabban terjed, különösen a kardiológia területén. A fejlett technológia segítségével képes átalakítani a szívbetegségek diagnosztizálásának és kezelésének módját, új dimenziókat nyitva ezzel a betegellátásban.

A mesterséges intelligencia lehetőséget nyújt arra, hogy a kardiológiai ellátás úgy legyen még precízebb, még hatékonyabb és még inkább személyre szabott, hogy közben nem igényel a szakemberekből jelentősebb időráfordítást. A csábító ígéretekkel hódító új AI-technológia alkalmazása azonban nem mentes a kihívásoktól sem, amelyek megoldása nélkül a mesterséges intelligencia egészségügyi integrációja nem válhat teljessé.

Már Balatonfüreden is láthatjuk!

Az AI-támogatott rendszerek bevezetésében itthon élenjáró TSO Medical Hungary Kft. is jelen lesz Magyar Kardiológusok Társasága május 8-11. között megrendezésre kerülő 2024. évi Tudományos Kongresszusán, hogy bemutassa a legújabb fejlesztéseket. A TSO Medical Hungary több workshopot is tart a BTL márkájú ambuláns és holter EKG-berendezésekről, illetve a MESI mTABLET ABI + kardiális kiegészítőkről. De milyen ígéreteket nyújt a kardiológiai ellátásban a mesterséges intelligencia?

1. ígéret: diagnosztikai pontosság növelése

Az AI képessége, hogy nagy mennyiségű adatot gyorsan feldolgozzon és elemezzen, lehetővé teszi a diagnosztikai folyamatok jelentős finomítását. Az AI képes nagy mennyiségű adatot gyorsan és hatékonyan feldolgozni, így kritikus segítséget nyújt a diagnosztikai folyamatok finomításában. Gépi tanulási modellek segítenek, amelyeket speciálisan arra terveztek, hogy elemezzék a szívultrahang, EKG, és egyéb kardiológiai vizsgálati eredményeket, képesek felismerni azokat az anomáliákat, amelyeket az emberi szem könnyen elnézhet.

De az AI nemcsak az adatfeldolgozásban nyújthat segítséget, hanem döntéstámogató eszközként is rendelkezésre állhat, javítva ezzel a diagnosztikai pontosságot. Az algoritmusok képesek összehasonlítani a páciens aktuális adatait korábbi esetekkel és széleskörű klinikai adatbázisokkal, ezáltal támogatva a kardiológust a diagnózis felállításában és a potenciálisan életmentő kezelések gyors indításában.

2. ígéret: kezelési stratégiák fejlesztése

A mesterséges intelligencia alkalmazása a kardiológiai kezelési terv készítésében segíthet az egyéni betegadatok alapján készült személyre szabott terápiák kidolgozásában. Az AI által támogatott megoldások nem csak a beteg korábbi egészségügyi előzményeit, genetikai információit és jelenlegi egészségi állapotát képesek elemezni, hanem ezeket az adatokat összekapcsolják a legújabb klinikai kutatásokkal és orvosi irányelvekkel. Ennek eredményeképpen az orvosok számára lehetőség nyílik arra, hogy a leginkább hatékony kezelési tervet dolgozzák ki, amely nemcsak a betegség aktuális állapotára reagál, hanem a lehetséges jövőbeli kockázatokat és a beteg egyedi reakcióit is figyelembe veszi.

A mesterséges intelligenciával támogatott holisztikus megközelítés segít az orvosoknak abban, hogy a személyre szabott terápiás stratégiákat az egyén egészségi állapotának, életmódjának és genetikai hajlamainak megfelelően alakíthassák ki, javítva ezzel a kezelés hatékonyságát és csökkentve a mellékhatások kockázatát. Az AI által biztosított adatok révén az orvosok képesek felismerni azokat a kezelési mintázatokat, amelyek a legjobban beváltak hasonló klinikai esetekben, így a döntéshozatali folyamat gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá válik. Ez magában foglalhatja a gyógyszeres kezelések finomhangolását, az intervenciós eljárások időzítését, vagy akár a műtéti beavatkozások szükségességének megítélését.

A legnagyobb kihívás: adatvédelem és adatbiztonság

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos legnagyobb kihívások egyike az adatvédelem. A kardiológiai adatok érzékeny információkat tartalmaznak, amelyek a beteg személyazonosságára, egészségügyi állapotára és egyéb kritikus információkra vonatkoznak.

Az adatvédelmi aggályok kezelése így kulcsfontosságú a betegek bizalmának megőrzése és az orvosi titoktartás tiszteletben tartása érdekében. Az adatvédelmi protokollok kidolgozása során figyelembe kell venni az adatgyűjtés, adattárolás és adatfeldolgozás minden aspektusát. Ezt csak olyan szigorú protokollokkal lehet megoldani, amelyek nemcsak az adatok biztonságát garantálják, hanem a hozzáférés kezelését is szigorúan szabályozzák, megakadályozva ezzel az adatok illetéktelen kezekbe kerülését.

Az adatvédelmi protokollok megtervezésénél fontos szempont a kockázatelemzés, amely magában foglalja az adatszivárgás, adatvesztés vagy adatmanipuláció kockázatának felmérését, és szükség esetén ennek megfelelő biztonsági intézkedések meghozatalát. Az adatvédelem kiemelt figyelmet igényel a mesterséges intelligencia eszközök fejlesztése és alkalmazása során, mivel a technológia képes hatalmas adatmennyiségek elemzésére, ami növeli az adatvédelmi kockázatokat.

Ráadásul az adatvédelmi protokollok folyamatos felülvizsgálata és frissítése szükséges ahhoz, hogy lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel és a kibertámadásokkal szembeni védekezés új módszereivel. A mesterséges intelligencia alkalmazásának etikai és jogi kereteinek megerősítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegek biztonságban érezhessék magukat adataik kezelése során, és hogy a kardiológiai ellátás a lehető legmagasabb szintű adatvédelmi normáknak megfelelően valósuljon meg.

Az etika fontossága

Az AI alkalmazása természetesen alapvető etikai kérdéseket is felvet, leginkább a felelősség kérdését. Mert amennyiben egy AI alapú diagnosztikai eszköz hibás diagnózist állít fel, ki viseli a felelősséget? Ezenkívül fontos figyelembe venni, hogy az AI rendszerek bevezetése ne eredményezzen egyenlőtlenségeket az ellátásban. Minden beteg számára hozzáférhetőnek kell lennie a legújabb technológiáknak, függetlenül szociális vagy gazdasági helyzetüktől.

Implementációs kihívások

Az említett kihívások meglehetősen nehézzé teszik az AI-támogatott rendszerek bevezetését. A megoldásról Uliczki Somát, a TSO Medical Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük: „Tapasztalataink szerint az AI technológiák integrálása a kardiológiai gyakorlatba komoly kihívásokat jelent. Nem elég csupán bevezetni az új rendszereket; az egészségügyi szolgáltatóknak jelentős befektetéseket kell eszközölniük az infrastruktúrába és a képzésbe. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az orvosok és az egészségügyi személyzet ne csak használni tudja, hanem valóban ki is tudja használni ezeket a rendszereket. Az AI alkalmazása az egészségügyben hatalmas potenciállal bír a betegellátás javítása terén, de csak akkor, ha a felhasználók megfelelően felkészültek az eszközök hatékony használatára. Ebben próbálunk mi kardiológus partnereinken keresztül minden segítséget megadni.”

Nehéz, de megugorható feladat

A mesterséges intelligencia a kardiológia területén is jelentős potenciállal rendelkezik, ígéretes lehetőségeket kínálva a diagnosztikai és terápiás folyamatok javítására. Azonban ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket teljes mértékben kihasználhassuk, szembe kell néznünk az adatvédelmi, etikai és implementációs kihívásokkal. A megfelelő szabályozás, etikai irányelvek és folyamatos képzés biztosíthatja, hogy az AI pozitív hatással legyen a kardiológiai ellátásra, javítva ezzel a betegek életminőségét és növelve az ellátás hatékonyságát.

Többek között erről is szó esik majd a „KARDIOLÓGIAI ELLÁTÁS A HÁZIORVOSI PRAXISBAN” című szimpóziumon, amelyet május 11-én 10:10-11:10 között tartanak a Magyar Kardiológusok Társasága 2024. évi Tudományos Kongresszusán, neves kardiológus és háziorvos szakemberekkel.

A szimpózium programja:

Üléselnökök: Becker Dávid, Békássy Szabolcs

1. Dr. Békássy Szabolcs: Mire van szüksége a háziorvosnak?

2. Prof. Becker Dávid: Mit szeretne a kardiológus a háziorvostól a kardiológiai betegek gondozása, ellátása során?

3. Uliczki Soma (TSO Medical Hungary Kft.): A program bemutatása

4. Jan Hamersky (BTL Product Manager Cardiology): Tapasztalatok Csehországból

5. Dr. Szilágyi Attila (Markhot Ferenc Kórház Kardiológiai Osztály, osztályvezető főorvos): Az első hazai tapasztalatok

6. Kérdések/válaszok (előadók és Dr. Ágoston Gergely, Szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Családorvosi Intézet tanszékvezetője)

Az eseményről további információ itt érhető el. A TSO Medical Hungary Kft. a posztot kedvelők között 20 darab ingyenes meghívót sorsol ki az MKT Kongresszus szombati programjára.

Legolvasottabb cikkeink