• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Komplex kardiológiai támogatás háziorvosi praxisoknak

Egészségpolitika 2024.04.05 Forrás: (X)
Komplex kardiológiai támogatás háziorvosi praxisoknak

„Küldetésünk az okos orvoslás népszerűsítése, a korai diagnosztika elősegítése és a kardiológiai megbetegedések megelőzésének javítása".

Kiemelkedő kezdeményezés öltött formát az elmúlt hónapokban a háziorvosi praxisokban. Az Európai Szociális Alap és a központi költségvetés Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által biztosított finanszírozásában, a csaknem 20 milliárd forint összértékű EFOP – NNGYK projekt keretében Magyarország kevésbé fejlett régióiban tevékenykedő háziorvosi praxisokat támogatjuk a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges modern diagnosztikai eszközökkel.

E projekt során mintegy 2500 háziorvosi praxis részesült fejlesztésben, amelynek csak a  kardiológiai eszközlistája magában foglal többek közt nyugalmi és Holter EKG készülékeket, boka-kar index mérőket, nyugalmi spirométereket, valamint pitvarfibrilláció-szűrő EKG-t. Ezek az eszközök kiválóan alkalmasak a digitális adatok gyűjtésére és továbbítására, ezzel is elősegítve a hatékonyabb betegellátást. „Küldetésünk az okos orvoslás népszerűsítése, a korai diagnosztika elősegítése és a kardiológiai megbetegedések megelőzésének javítása. Törekvésünk, hogy összekössük az alapellátást a szakorvosi ellátással, javítva ezzel a betegellátás minőségét és hatékonyságát” – hangsúlyozta a projekt kapcsán Uliczki Soma, az eszközöket szállító TSO Medical Kft. ügyvezető igazgatója.

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) támogatásával elindult kezdeményezés, Prof. Dr. Becker Dávid, Prof. Dr. Vágó Hajnalka és Prof. Dr. Járai Zoltán vezetésével (a nyitóképen), azzal a céllal jött létre, hogy a hazai kardiológiai szűrési gyakorlatba bevezesse a mesterséges intelligencia által támogatott diagnosztikai megoldásokat, vagyis az „okos orvoslást”. Ennek érdekében az MKT támogatja ismertető anyagok, protokollok összeállítását, és a témában szimpóziumok, workshopok szervezését.

Ezenfelül a projekt lehetőséget teremt a digitális távleletezés alapjainak megteremtésére, ahol a kardiológiai adatok központi, anonimizált adatbázisban kerülnek rögzítésre. E kezdeményezéshez elsők között csatlakozott a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet kardiológiai osztálya, Dr. Szilágyi Attila főorvos vezetésével, aki már megkezdte az együttműködést a körzetbeli háziorvosokkal.

Dr. Szilágyi Attila az április 4-6. között megrendezésre kerülő Egri Kardiológiai Napokon előadásában részletesen ismertette a projekt céljait és eddigi tapasztalatait a kardiológus kollégáknak. Az osztályvezető főorvos szerint „Végcélunk az, hogy kardiológusok és háziorvosok a régió betegeit a megfelelő kompetencia szinten, de egységes szakmai gondolatmenet mentén együtt lássák el.”

További, részletes információkért és továbbképzési lehetőségekért, kérjük, látogassanak el a következő konferenciákra: MKT Kongresszus Balatonfüreden (május 8-11.), HAOSZ konferencia (június 6-8.), Pécsi Kardiológiai Kongresszus (szeptember 27-29.), MKT Kardiovaszkuláris Képalkotó Munkacsoport Kongresszusa (október 10-12.), valamint a Budapesti Kardiológiai Napok (november 14-16.).

További információ háziorvosoknak itt érhető el

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink